Physical rehabilitation trainer

Inleiding
Physical Rehabilitation Training® moet als een specialisatie worden gezien na de normale opleiding fysiotherapie. De vakken welke tijdens de basis opleiding fysiotherapie worden gegeven zijn absoluut onvoldoende om sporters met hun specifieke problemen te kunnen begeleiden.
Zo komen onderdelen als algemene en specifieke trainingsleer onvoldoende of geheel niet voor in de basisopleiding, maar ook vakken als specifieke fysiologie, functionele histologie/adaptatie, specifieke voeding, sport specifieke analyse en testen.
Al deze vakken zijn onmisbaar om; – training te kunnen geven, – trainingsbelasting te kunnen inschatten, – trainingsschema’s te kunnen interpreteren en analyseren, – specifieke testen te kunnen ontwikkelen en interpreteren, – letsels te kunnen onderzoeken en optimale begeleiding te kunnen garanderen.
In de Physical Rehabilitation Training® gaat het er hoofdzakelijk om, om de belastbaarheid van de sporter(ster) weer terug te brengen naar het niveau van voor de blessure of liever zelfs hoger. Belastbaarheid verhogen moet altijd het hoofddoel van de behandeling zijn.

Om de belastbaarheid van de patiënt werkelijk te verhogen staat ons alleen de actieve therapie ter beschikking. Passieve maatregelen kunnen in uitzonderlijke gevallen, als begeleiding van de therapie gezien worden, maar zullen echter nooit in staat zijn de effectieve belastbaarheid naar een hoger niveau te brengen. Manuele therapie, osteopathie, chiropraxie, maar ook ultra geluid, elektrotherapie etc. etc. zijn vormen van therapie, welke als begeleiding veelal mogelijk (en soms zelfs nuttig kunnen zijn) maar zonder een structurele training nooit tot een – langdurig- functioneel resultaat zullen leiden. De literatuur laat hierover gelukkig ook geen enkel misverstand bestaan.

De sporter mag nooit en te nimmer afhankelijk worden van de handen van de therapeut, maar moet onafhankelijk, door gerichte training, zijn/haar eigen belastbaarheid en daarmee functie, kunnen bepalen. De therapeut/arts zal hierbij voor de adequate begeleiding moeten kunnen zorgen. Hierdoor wordt op een verantwoorde manier sportbeoefening weer mogelijk en zal ook preventie op lange termijn worden bereikt, eventueel in samenspraak met de trainer.

Internationale registratie PRT®
Internationale registratie vindt plaats na het succesvol afleggen van het examen. De Internationale registratie als Physical Rehabilitation Trainer® verloopt via de World Association of Rehabilitation Training (WART).

De International Academy for Sportscience werkt internationaal, met drie verschillende niveau’s. De tweejarige opleiding Physical Rehabilitation Training® (PRT® level A na afronding van het eerste jaar en respectievelijk level B na afronding en examen van het tweede jaar), waarin de begeleiding van de regelmatige tot professionele sporter aan de orde komt. Training van de belastbaarheid zal tot (top)sport niveau worden opgebouwd, zowel in theorie als praktijk.

Bron : www.ias-academy.com